lördag 22 augusti 2009

Västvärlden spelar terroristerna i händerna

Vad skiljer en demokrati från en diktatur? Fria val, en fungerande rättsstat, mänskliga rättigheter och frånvaro av oproportionerliga statliga repressalier skulle nog många svara. Sorgligt nog är inte gränserna lika tydliga längre, särskilt sedan kriget mot terrorismen inleddes efter den 11 september 2001. I sig är bekämpandet av terrorism någonting självklart. Suveräna stater har rätt att försvara sig och sina medborgare. Men att frångå de principer som särskiljer en demokrati från en diktatur är att spela terroristerna i händerna.
Dokument som kommer att offentliggöras på måndag har redan nu börjat läcka ut till nyhetsbyråer och tidningar i USA. Dokumenten har tvingats fram genom den amerikanska varianten av offentlighetsprincipen, Freedom of information act.

Enligt tidskriften Newsweek utsattes en fånge, Abd al-Rahim al-Nashiri som greps 2002, för hot med en påslagen borrmaskin och en pistol som riktades mot honom under ett förhör. Dessutom ska en skenavrättning av en fånge i ett rum intill ha arrangerats för att skrämma al-Nashiri. Ett pistolskott avlossades för att få den misstänkte terroristen att tro att fången skjutits till döds.
Det här är bara ett exempel på hur västvärlden har frångått sina egna ideal på ett systematiskt och medvetet sätt. Massövervakning, censur och andra integritetskränkningar är andra exempel. Samtidigt som det går ut över rättssäkerheten i det egna landet legitimerar det diktaturer att använda samma metoder i förtrycket av sin egen befolkning. Ledande demokratier, som borde vara förebilder i strävan för en friare värld, agerar på ett fullständigt förkastligt sätt.

Läs även andra intressanta bloggar om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar