tisdag 28 juli 2009

Hört talas om Belarus?

Diktaturen i Vitryssland, en kvarleva från den tid då Europa var fyllt av liknande diktaturer, är i högsta grad levande. President Alexandr Lukasjenko har styrt landet med järnhand sedan 1994. Han har en närmast obegränsed personlig makt.

Lukasjenko har i två riggade val vunnit med siffror som politiker i demokratier bara kan drömma om. För att kunna ställa upp för omval en andra gång tog han helt sonika bort gränsen om två mandatperioder.

Han kontrollerar stora delar av vitrysk media. Landet lider kronisk brist på mänskliga rättigheter; protester slås ned och människor arresteras godtyckligt. Oppositionen är hårt ansatt. Allt detta är symptomatiskt för diktaturer. Det anmärkningsvärda är att detta pågår i det annars så demokratiserade Europa. Vitryssland var den enda diktatur som överlevde murens fall.

Okunskapen om landet är stor. En del av denna okunskap kan bero på landets namn; det låter som ett det skulle vara en del av Ryssland, inte ett självständigt land.

För att öka kunskapen om situationen i landet driver Liberala studenter kampanjen InfoBelarus. De vill att fler ska få upp ögonen för att vi faktiskt har en diktatur runt knuten. Utan stöd från omvärlden blir det än svårare för oppostitionen att åstadkomma förändring. Det missvisande namnet Vitryssland borde enligt Liberala studenter bytas ut mot Belarus, namnet som belaruserna själva använder.

Arbetet med att förpassa Europas sista diktatur till historieböckerna borde prioriteras mycket högre av Europas länder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar