fredag 24 juli 2009

Nyskapande journalistik

Att det råder kris i tidningsbraschen har väl inte undgått någon. Finanskrisen är inte orsaken, utan spär bara på en nedåtgående spiral för papperstidningarna. Vikande försäljningssiffror och minskade annonsintäkter gör det svårt att få ekonomin att gå ihop. På sikt hotas den seriösa journalistiken eftersom den helt enkelt kostar mycket pengar. Till USA har tidningsdöden redan kommit, och tyvärr är det nog bara en tidsfråga tills den även når Sverige. Många tidningar världen över drar i dag in på utrikesrapporteringen och den grävande journalistiken. Kvaliteten blir sämre och tidningarnas viktigaste uppdrag - att granska makten - riskerar att inteprioriteras tillräckligt.

En del av förklaringen finner vi på Internet. Den yngsta generationen, och för den delen även andra, har vant sig vid nyheter på nätet - och där är det ju gratis. För många är det svårt att motivera en kostnad för att få läsa nyheter även på nätet. Om en tidning skulle börja avgiftsbelägga sin nätupplaga drar läsarna vidare till nästa tidning, som fortfarande är gratis. Den enda framkomliga vägen för att lösa detta problem skulle vara ett gemensamt beslut, likt Johannes Åman föreslår.

Det sägs att krisen är uppfinningarnas moder, men några patentlösningar finns inte. Flera sätt att angripa problemet är det enda sättet att komma fram till vad som fungerar. Frilansjournalisten David Cohn har grundat nyhetssajten Spot.us, där det är läsarna som betalar och bestämmer vad journalisterna ska skriva om. Han vill med detta grepp få läsarna mer delaktiga och få folk att förstå att god journalistik faktiskt kostar pengar, samt att sprida makten över nyhetsförmedlingen till fler människor.

Det är klart en intressant idé. För att kunna lösa problem krävs just den här typen av innovativa och framåtblickande anda. Kanske inte så förvånande är det den journalistik som är mest hotad när tidningarna sparar som "säljer" bäst på sajten. Och angående kvaliteten säger David Cohn: "Jag tror faktiskt att reportrarna gör ett bättre jobb. Det blir väldigt påtagligt att de bär ett ansvar inför sina läsare".

Det är svårt att inte hålla med.

Jakob Nyström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar