lördag 15 augusti 2009

Socialdemokratisk socialiseringsiver

Socialdemokraterna kommer att införa en lag om kvotering till bolagsstyrelser om de vinner valet nästa år. Det förkunnade Mona Sahlin under sitt sommartal i dag. Att vänsterpolitiker inte tycker att människor ska bedömas efter egna meriter, utan efter yttre drag är väl ingen nyhet. Inte heller att de gärna blandar sig i hur företag sköter sin verksamhet. Kvotering är fel eftersom den som inkvoterades kompetens kommer ifrågasättas. Samtidigt riskerar personer att väljas bort på grund av deras kön.

I det här fallet är opinionsbildning att föredra framför lagstiftning. Företagen måste inse att de tjänar på en mångfald i alla delar av organisationen. Och då inte bara när det gäller kvinnor och män. Men detta måste de förstå själva, inte tvingas till.

Hon anklagade också Alliansregeringen för att försämra på jämställdhetsområdet. Snacka om att skjuta sig själv i foten, eftersom regeringen faktiskt lyckats med jämställdheten när det gäller utnämningar: helt jämn fördelning mellan kvinnor och män, samt 20 procent med utländsk bakgrund. Det gjorde inte sossarna. Med det inte sagt att denna kvotering är bra - rätt kompetens borde vara det viktigaste - men det tar udden av Mona Sahlins argument.

I sin socialiseringsiver vill hon också lagstifta om rätt till heltid. Ännu ett område politkerna borde hålla fingrarna borta ifrån. Det är upp till arbetsmarknadens parter att förhandla om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar