fredag 21 augusti 2009

Två musikaliska mästerverk

Att skriva en riktigt bra instrumentell låt är nog det svåraste ett band kan försöka sig på. Utan någon sång att luta sig tillbaka mot är det upp till de övriga bandmedlemmarna att verkligen utnyttja all sin musikalitet, kreativitet och sina tekniska färdigheter. De bästa intrumentella låtarna kan enligt mig mäta sig med delar ur 1700-talets bästa symfonier. Här kommer två av de låtar jag fastnat mest för.

Först ut är amerikanska trash/heavy metal-bandet Trivium. Deras hittills bästa skiva, "The Crusade", avslutas med en intrumentell låt med samma titel. Trots den digra längden på drygt åtta minuter hinner det aldrig bli ointressant. Bandet blandar snabba partier med långsamma, hetsiga thrashriff med lugna break-downs, hårt med mjukt. Låten är en uppvisning av musikalitet och framför allt fantastiska tekniska prestationer. Gitarrsolona är värda att höras många gånger. Trots de mycket varierande delarna håller låten ihop på ett bra sätt.



På Spotify för bättre kvalitet.

Nummer två är Metallica-klassikern "Orion" från albumet "Master of Puppets" från 1986, av många betraktat som världens bästa metal-album. "Orion" är en uppvisning av musikaliteten och de teoretiska kunskaper basisten Cliff Burton bidrog med till Metallica. Burton, som dog under Puppets-turnén, sätter sin prägel på låten med två genomtänkta bassolon. Den är inte lika varierad som Trivium-låten, och innehåller inte samma spektakulära tekniska prestationer. Däremot är den otroligt stämningsfull och välarrangerad. En låt som det alltid går att återvända till.



Live på Rock am Ring 2006, med inledande bas-doodle av Robert Trujillo.

Läs även andra intressanta bloggar (i Gävle) om , , , , , ,

1 kommentar: