söndag 9 augusti 2009

Sexköp, cannabis och alkohol - samt en ny ordförande

Efter fyra intensiva dagar är årets kongress för Liberala ungdomsförbundet över. Det har onekligen varit en intressant, spännande, lärorik och rolig helg. En ny förbundsstyrelse, och framför allt en ny ordförande, har valts. Adam Cwejman tar över efter Frida Johansson Metso och han kommer att kastas in i hetluften direkt, med tanke på att nästa år är valår. Av det jag sett hittills kan jag inte tro annat än att han kommer att klara av det med bravur. Adam är kunnig, saklig och välartikulerad. Detta kombinerat ger honom bra pondus och förtroende.

Det här var mina första handlingsprogramskongress, och överlag verkar det som att debattnivån varit ovanligt hög. I mitt tycke höll sig även de mer känsliga debatterna allt som oftast på en saklig nivå, utan personangrepp och annat otrevligt.

Till de mer intressanta, och väntade, debatterna hörde såklart den om alkoholmonopolet, legalisering av cannabis och sexköpslagens vara eller icke vara - typiska LUF-debatter som återkommer år efter år.

Alkoholmonopolet ska, enligt LUF då, avskaffas, och försäljning ska ske i licencierade butiker, något som bäddar för bättre utbud, generösare öppettider och mer personlig service. Trots att vi har ett monopol är alkoholproblematiken relativt stora i Sverige. Det är snarare en fråga om vilken alkoholkultur vi har, än vilket försäljningssystem. Den kulturen är inte särskilt trevlig, och mer kontinetalt inflytande efterfrågas. Skulle kanske ett minskat moraliserande kring det här med alkholförsäljning kunna bidra till en sådan utveckling? Att stimulera till en flaska vin lite oftare, i stället för en rejäl fylla på helgen. Hoppas kan man ju.

Trots goda resultat från Portugal, där man genom att legalisera cannabis och även tyngre droger faktiskt lyckats vända en utveckling med ökande narkotikaproblem, gick inte motionen om en legalisering i Sverige igenom. Det är synd. Polisen har bättre saker att göra än att jaga människor som röker på. Men framför allt bidrar ett förbud till en stigmatisering av både brukare och missbrukare, som minskar deras vilja att ta kontakt med sociala myndigheter och skadar den uppsökande verksamheten. Frågan om en legalisering handlar både om den principiella ståndpunkten att människor har rätt att inta vilka substanser de vill och det pragmatiska i att missbruksvården gynnas, vilket gör att fler människor kan räddas ur sitt missbruk. En legaliseringen innebär också att köparen inte behöver komma i kontakt med kriminella, och därigenom också tyngre droger. Dessutom skulle det dra undan benen för kriminella nätverk.

Sexköpslagen är en komplex fråga. Å ena sidan går det att hävda individens rätt att själva använda sin kropp på det sätt denne finner bäst. Å andra sidan går det inte att blunda för det faktum att många prostituerade far väldigt illa. Det går ofta inte att skilja dessa två kategorier av människor åt. Sen är lagens effekter omdiskuterade. Den har minskat människohandeln med prostituerade till Sverige. Samtidigt har prostitutionen flyttat ned under jorden, där det är svårare att alls ha någon insyn. De prostituerade drar sig för att söka hjälp när de behöver, och även här drabbas den uppsökande verksamheten. Kongressen landade i en kompromiss, där den erkänner principen om att få sälja sex, men samtidigt säger att för att lagen ska avskaffas måste det förbättra situationen för de utsatta. Lite tvetydigt kan tyckas, men politik är ju ofta att kompromissa.

Andra intressanta debatter handlade om att i högre grad privatisera världens vattentillgångar, ett slopande av partistödet samt hur finansieringen av högskolan borde utformas.

Personligen är jag mest nöjd med att LUF nu tar avstånd från manlig omskärelse. Jag har tidigare skrivit om denna fråga här i bloggen. Det här är en fråga där den absoluta principen om varje människas rätt till sin egen kropp är central. Den väger tyngre än andra hänsyn Det är individer som har rättigheter, inte religioner. Pojkars rätt till sin egen kropp är viktigare är föräldrars rätt till en omskuren snopp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar